Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Vizita Prim-ministrului Ion Chicu la Kiev

Publicat:Thu, 12/12/2019 - 09:36

În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu a avut o întrevedere cu Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk. Șeful Guvernului moldovean a fost însoțit de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, ambasadorul Ruslan Bolbocean și alți oficiali.

Prim-miniștrii au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală Moldova – Ucraina, precum: consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului în comun la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele.

În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.

Premierii au decis să organizeze curând o întâlnire a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.

În cadrul vizitei, Prim-ministrul Ion Chicu, împreună cu șefii Executivelor din Georgia și Azerbaidjan, a participat la o întâlnire cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Sursa: Guvernul Republicii Moldova