Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Serată festivă dedicată sărbătoririi tradiției „Mărțișorului”

Publicat:Wed, 13/03/2019 - 13:35

Pe 12 martie 2019, Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României și Bulgariei la Kiev, a organizat o serată festivă dedicată sărbătoririi tradiției „Mărțișorului”, care a constituit un moment simbolic menit să reliefeze eforturile comune de promovare a valorile spirituale, a obiceiurilor unice, a folclorului şi a potențialul cultural al celor trei țări.

În cadrul evenimentului desfășurat în incinta Academiei Naționale de Muzică ”Piotr Ceaikovski” a fost susținut un concert de gală de cântece şi dansuri populare în interpretarea artiștilor naționali și a ansamblurilor folclorice, precum și o expoziție de costume populare în vederea promovării portului popular.

Republica Moldova a fost reprezentată de Ansamblul Etnofolcloric „Ştefan Vodă” din satul Căpriana raionul Străşeni. Renumitul colectiv, condus de solistul și cobzarul Tudor Ungureanu, a fascinat publicul prin repertoriul său inedit, creat din folclor autentic, cântece haiducești și melodii de dor, dar și prin autenticitatea costumelor naţionale şi vechile cobze.

În calitate de invitat de onoare al Ambasadei, pe scenă a evoluat Ansamblul academic de dansuri "Sonechko" (Jitomir), conducătorul artistic al căruia este Mihail Guzun, originar din Republica Moldova și Artist al Poporului din Ucraina.

Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile Ministerului Culturii al Ucrainei, în parteneriat cu proiectul OUTLOOK și a întrunit peste 400 de invitați, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Kiev și a autorităților ucrainene, membri ai diasporei și ai comunităţii oamenilor de afaceri. Oaspeții au primit în dar câte un mărțișor, simbol al primăverii, și au avut parte de un cocktail oferit cu prilejul evenimentului, în cadrul căruia au fost servite vinuri și băuturi naționale moldovenești.