Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Turkmenistan

Publicat:Thu, 10/10/2019 - 12:11

Președintele Republicii Moldova întreprinde o vizită de lucru la Ashabat, unde va participa la Consiliul șefilor de stat din CSI. Inițial, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Gurbangulî Berdîmuhamedov, Președintele Republicii Turkmenistan.

În cadrul discuției, Președintele Moldovei a subliniat importanța discuției în vederea consolidării relațiilor bilaterale. Igor Dodon a amintit faptul că întrevederea precedentă cu Președintele Turkmenistanului a avut loc în luna septembrie 2017, în cadrul deschiderii ediției a V-a a Jocurilor Asiatice, iar vizita oficială a Președintelui Republicii Moldova la Ashabat, a fost în luna aprilie 2015.

Igor Dodon a menționat faptul că dialogul politic dintre cele două state se dezvoltă mult mai intens decât relațiile comercial-economice care necesită o dinamizare și nu sunt valorificate la justa valoare.

De asemenea, Președintele Republicii Moldova a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei Interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a mai întrunit de peste patru ani. „Există un interes reciproc față de organizarea forurilor de business cu participarea oamenilor de afaceri din ambele state, având în vedere faptul că partea turkmenă este dispusă să majoreze volumul importului de producție agricolă moldovenească și a exportului de gaze naturale în Republica Moldova”, a remarcat Igor Dodon.

Președintele Moldovei și-a exprimat recunoștința față de partenerii turkmeni pentru realizarea mai multor proiecte sociale și umanitare în Republica Moldova, în special, pentru edificarea, la inițiativa și cu sprijinul Președintelui Republicii Turkmenistan, a unei grădinițe de copii în satul Cișmichioi din Autonomia Găgăuză.

Pe finalul întrevederii, Igor Dodon a apreciat înalt strategia politicii externe a Turkmenistanului bazată pe principiului neutralității permanente, recunoscut în luna decembrie 1995 în cadrul Adunării Generale a ONU. Președintele Igor Dodon a subliniat faptul că Republica Moldova studiază experiența Turkmenistanului și promovează o politică externă echilibrată în baza principiului constituțional al neutralității permanente.

Sursa: Președinția Republicii Moldova