Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul Armeniei Nikol Pașinian au discutat oportunitățile de extindere a cooperării moldo-armene

Publicat:Tue, 25/02/2020 - 00:00

Erevan, 25 februarie 2020 – În marja vizitei oficiale în Armenia, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Prim-ministrul acestei țări, Nikol Pașinian. În cadrul discuțiilor au fost discutate pe larg  posibilitățile de extindere a cooperării moldo-armene, în special, în domeniul comercial-economic.

Nikol Pașinian a salutat prezența delegației moldovenești la Erevan și a menționat că asemenea întrevederi contribuie la extinderea relațiilor de colaborare și prietenie între țări. În context, Prim-ministrul Armeniei și-a exprimat încrederea că vizita sa în Republica Moldova, planificată pentru anul curent, va contribui la dezvoltarea dinamica a raporturilor moldo-armene. În acest sens, conducătorii Comisiei mixte guvernamentale moldo-armene de dezvoltare economică urmărească să stabilească prioritățile agendei bilaterale în sfera respectivă.

De asemenea, premierul armean a subliniat că diaspora armenească în Republica Moldova, mare și activă, este un factor îmbucurător și o premisă suplimentară pentru  extinderea colaborării  noastre.

La rândul său, Zinaida Greceanîi a subliniat interesul Republicii Moldova pentru aprofundarea relațiilor dintre oamenii de afaceri ai celor două țări și a menționat că autoritățile țării noastre depun eforturi pentru a consolida și îmbunătăți mediul de afaceri și cel investițional. Speaker-ul a menționat existența unui cadru  fiscal favorabil posibilităților de export în spațiul UE și eforturile de îmbunătățire a sistemului justiției.

A fost subliniat interesul Republicii Moldova față de crearea de platforme comune pentru producere și export în domeniul agroindustrial. De asemenea, părțile au pledat pentru promovarea reciprocă a turismului.

La întrevedere au fost prezenți Ambasadorul Republicii Moldova în Armenia, cu reședința la Kiev, Ruslan Bolbocean, și Ambasadorul Armeniei în Republica Moldova, Jivan Movsisian.

Din delegația Parlamentului Republicii Moldova mai fac parte Gaik Vartanean, Președintele Grupului de prietenie cu Republica Armenia, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană; Elena Bacalu, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Vladimir Mizdrenco, membru al acestei comisii; Chiril Moțpan, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică; Adrian Albu, Secretarul General al Parlamentului.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită oficială în Republica Armenia, la invitația Președintelui Adunării Naționale a acestei țări, Ararat Mirzoian.

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova