Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Informații utile: restricții temporare de circulație

1. Alerte de călătorie în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

Alertă de călătorie în Ucraina AICI

Alertă de călătorie în Turkmenistan AICI

Alertă de călătorie în Republica Uzbekistan AICI

Alertă de călătorie în Republica Armenia AICI

Toate alertele de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova pot fi urmărite AICI

Informație importantă! Cetăţenii Republicii Moldova care se află într-o situaţie dificilă şi care doresc să se repatrieze în Republica Moldova din Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia sunt rugaţi să completeze acest formular: 

În baza listei întocmite, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va înainta Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova propuneri pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova.

2. Traversarea frontierei de stat a Ucrainei din direcția statelor vecine (Rusia, Belarus, Polonia, Ungaria).

În condițiile instituirii situației excepționale în Ucraina în vederea contracarării răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19, Ambasada atenționează cetățenii Republicii Moldova că traversarea frontierei de stat a Ucrainei din direcția statelor vecine (Rusia, Belarus, Polonia, Ungaria) poate avea loc doar după obținerea prealabilă de către Ambasadă a acceptului autorităţilor ucrainene. Astfel, în asemenea situații sunt create, cu titlu de excepţie, coridoare sanitare de tranzit, coloanele auto fiind escortate de Poliţia Naţională a Ucrainei.

În context, Ambasada reiterează apelul către cetăţenii Republicii Moldova ca înainte de a se porni la drum, în vederea evitării unor blocaje la frontieră, să se documenteze detaliat privind posibilităţile existente de tranzitare a teritoriul Ucrainei, inclusiv prin contactarea telefonică/e-mail a Misiunii diplomatice: tel.: +38 044 521-22-80; e-mail kiev@mfa.gov.md; linia telefonică de urgenţă: +38 068 384 2016.

Harta interactivă a punctelor de trecere a frontierei de stat a Ucrainei poate fi accesată AICI

3. Informații pentru persoanele care sosesc în Republica Moldova

Atenționăm că, în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19, persoanele care intră în Republica Moldova sunt obligate:

  1. Să completeze cu date veridice fișa epidemiologică;

  2. Să semneze declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu, pe o perioadă de 14 zile;

  3. Să procure polița de asigurare medicală obligatorie, în termen de 72 ore din momentul intrării în țară;

  4. Să nu părăsească locul de autoizolare;

  5. Să anunțe imediat medicul de familie sau Serviciul 112, despre apariția febrei, tusei, rinoree sau dificultăți ale respirației.

Pentru informații suplimentare apelați LINIA VERDE a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: 0 800 12300.

Pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemiologice persoanele vor fi atrase la răspundere:

  • contravențională conform art.761 Cod Contravențional, care se sancționează cu amendă în mărime de la 22 500 lei până la 25 000 lei sau;

  • penală conform art.215 Cod Penal, care se sancționează cu amendă în mărime de la 36 000 lei până la 50 000 lei sau cu închisoare de până la 7 ani.

Informații pentru persoanele care sosesc în Republica Moldova.

Fișa epidimiologică pentru pasageri și călători.

Declarație pe proprie răspundere privind achitarea poliței medicale.

4. În atenția cetățenilor Republicii Moldova, care eventual au putea depăși termenul de ședere pe teritoriul Ucrainei în legătura cu situația epidemiologică de coronavirus COVID-19

Prin Legea privind modificarea unor acte legislative ale Ucrainei cu scopul prevenirii apariției și răspândirii bolii coronavirusului (COVID-19), nr.530-IX din 17 martie 2020, s-a stabilit că străinii și apatrizii, care nu au reușit să părăsească teritoriul Ucrainei sau nu au avut posibilitatea de a apela la organele/unitățile teritoriale ale Serviciului Migrațional de Stat al Ucrainei cu solicitarea prelungirii termenului de ședere în Ucraina și/sau prelungirea permisului de ședere, în legătură cu introducerea carantinei, nu sunt trași la răspundere administrativă pentru încălcarea legislației privind statutul juridic al străinilor și apatrizilor, dacă astfel de încălcări au avut loc în perioada sau datorită introducerii carantinei.

5. În atenția cetățenilor: întrebări și răspunsuri despre asistența în condiții de COVID-19 aici