Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Inaugurarea Consulatului Onorific și marcarea Zilei Independenței Republicii Moldova la Erevan

Publicat:Tue, 10/09/2019 - 10:00

6 septembrie 2019, Erevan – Inaugurarea Consulatului Onorific și marcarea Independenței Republicii Moldova au avut loc la Erevan, cu participarea oficialilor de rang înalt, corpului diplomatic și a oamenilor de afaceri din Republica Armenia.

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina Ruslan Bolbocean, acreditat prin cumul în Republica Armenia, a efectuat o vizită de lucru în Republica Armenia, în cadrul căreia a inaugurat Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Erevan și a participat la recepția prilejuită de marcarea Independenței Republicii Moldova. Oaspeți ai evenimentului au fost reprezentanții Guvernului și corpului diplomatic acreditat în Republica Armenia, membrii grupului parlamentar de prietenie moldo-armean, reprezentanții cercurilor economice și culturale armene. În funcția de consul onorific a fost numit dl Makar Petrosyan, om de afaceri armean, cu o experiență vastă în promovarea produselor vitivinicole.

În intervenția sa, Ambasadorul Ruslan Bolbocean a subliniat că inaugurarea Consulatului Onorific la Erevan confirmă dorința ambelor țări de a dezvolta și aprofunda relațiile de cooperare reciproc avantajoase, “rădăcinile cărora datează de secole, a căror bază este istoria și patrimoniul cultural bogat și, cel mai important, relațiile calde, prietenoase între popoarele țărilor noastre”.

La rândul său, dl Makar Petrosyan a adus asigurări că în calitatea sa de Consul Onorific va depune toate eforturile pentru avansarea raporturilor bilaterale “sunt sigur că Consulatul Onorific va îndeplini funcția de punte întru promovarea și dezvoltarea relațiilor economice, culturale și umanitare între ambele țări, iar în caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova pot miza pe suportul necondiționat din partea consulului”.

Viceministrul afacerilor externe al Republicii Armenia Shavarsh Kocharyan, prezent la ceremonia de inaugurare, a salutat deschiderea Consulatului Onorific, care este o primă prezență diplomatică a Republicii Moldova în Republica Armenia, și a pledat pentru extinderea relațiilor comercial-economice dintre țările noastre, remarcând că Consulatul Onorific își va aduce aportul în acest sens.

Recepția cu ocazia inaugurării Consulatului Onorific și celebrării Zilei Independenței Republicii Moldova a avut loc în Hotelul Grand din or. Erevan, la care au luat parte circa 200 de invitați. Pe parcursul recepției au fost servite bucate naţionale şi vinuri moldoveneşti.