Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia

A A A

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Nikol Pașinian

Publicat:Tue, 01/10/2019 - 09:27

Înainte de demararea lucrărilor din cadrul Summit-ului Uniunii Economice Eurasiatice de la Erevan, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Nikol Pașinian, Prim-ministrul Republicii Armenia.

Oficialii au discutat mai multe subiecte cu privire la relațiile bilaterale de interes reciproc. În cadrul dialogului s-a menționat interacțiunea țărilor noastre la nivel de conducere de vârf: este cea de-a treia vizită a președintelui Moldovei în Armenia în ultimii doi ani, după vizita oficială din luna noiembrie 2017 și participarea la Summit-ul Francofoniei, care a avut loc în luna octombrie 2018.

Șeful statului a remarcat faptul că dialogul moldo-armean este intensificat și la nivel diplomatic: în anul 2017, la Chișinău, a fost inaugurată Ambasada Republicii Armenia, iar în luna septembrie 2019, la Erevan, și-a început activitatea Consulatul Onorific al Republicii Moldova.

În context, Președintele țării a subliniat că țările noastre au oportunități enorme de a colabora în domeniul economic, cultural și cel umanitar, în special prin intermediul comunității armenilor din Moldova, care contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale. Igor Dodon a ținut să menționeze că președintele acestei comunități, Gaik Vartanean, este deputat în Parlament din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și conduce grupul parlamentar de prietenie dintre cele două țări.

În contextul relațiilor comercial-economice, interlocutorii au remarcat valorificarea insuficientă a potențialului existent în domeniul respectiv și au reiterat interesul față de continuarea dezvoltării cooperării, inclusiv prin intermediul Camerelor de Comerț și Industrie și a cercurilor de afaceri. Totodată, părțile și-au exprimat disponibilitatea de a relua activitatea comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică.

La finele întrevederii, Igor Dodon l-a invitat pe Nikol Pașinian să efectueze o vizită oficială în Republica Moldova, în luna martie a anului 2020.

Sursa: Președinția Republicii Moldova