A A A

 

      

Conectivitate

 O țară din inima Europei, intercalată între România și Ucraina, Republica Moldova a fost binecuvântată din punct de vedere geografic, servind ca un adevărat pod de legătură între piețele occidentale și estice. Țara se bucură de o conectivitate excelentă cu toate statele europene și multe țări din partea asiatică la un click de 3 ore pe cale aeriană.

Pentru lista completă a țărilor, ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a intra în Republica Moldova, și pentru cetățenii interesați să solicite o viză, detaliile sunt disponibile pe portalul web al Guvernului:
www.evisa.gov.md

invest-in-moldova

Regim fără vize cu peste 100 de țări
Cetățenii din EU, UK, CIS, CEFTA, USA, Canada, Japan, Korea, UAE, Australia, Israel, Turkey, New Zealand, anumite țări din America de Sud și Asia, nu au nevoie de vize pentru intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de ședere de până la 90 de zile, pe parcursul a 6 luni de la momentul primei intrări.

Aeroportul Internațional Chișinău (airport.md, cod KIV) este cea mai mare instalație de transport aerian din Moldova. Situat la aproximativ 10 kilometri la sudul capitalei, Aeroportul Internațional Chișinău gestionează zboruri către majoritatea capitalelor europene, precum și unele căi aeriene intercontinentale. Călătoria pasagerilor este asigurată de transportatorii locali Air Moldova, HiSky și FlyOne, precum și de transportatorii străini precum TAROM, Aeroflot, Turkish Airlines, Austrian, Lufthansa, AirItaly, S7 Airlines, Arkia, UIA, WizzAir, LOT. În general, 19 transportatori aerieni asigură conexiunea cu 40 de destinații, inclusiv zboruri directe către Viena, Paris, Frankfurt, Londra, Geneva, Roma, Verona, Veneția, Moscova, Dubai, București, Milano, Kiev, Varșovia, Istanbul.

Râul Nistru și Prut sunt potrivite pentru navigație, dar nici unul nu joacă vreun rol semnificativ în comerțul cu mărfuri sau în călătorii. Navigarea pe aceste râuri are loc din motive turistice. Cu toate acestea, Republica Moldova are un port internațional în Giurgiulești pe malul Dunării, care include un terminal de cereale și un terminal petrolier, cu acces la Marea Neagră (aproximativ 133 km). Portul Internațional Giurgiulești este o zonă economică libera care oferă stimulente fiscale pentru investitori.

Transportul feroviar este o opțiune sigură și ieftină în comparație cu alte mijloace de transport. Operatorul feroviar național este Calea Ferată din Moldova și asigură atât circulația mărfurilor, cât și călătoria pasagerilor. Moldova este conectată la sistemele feroviare din România și Ucraina. Granița cu Ucraina este traversată la punctele de control Ocnița, la nord și Basarabeasca, la sud-est. Pentru România există puncte de control în Ungheni, vest și Giurgiulești, sud-vest.

Principalele intersecții ale căilor ferate ale Moldovei sunt în Chișinău, Bender, Ocnița, Bălți și Basarabeasca. Moldova are legături feroviare cu Odessa și Ivano-Frankivsk în Ucraina, Iași și Galați în România. De acolo, trenurile circulă către destinații internaționale peste tot - Moscova și St.Petersburg (Rusia), Minsk (Belarus), Kiev, Chernovtsy, Nikolaev (Ucraina), București, Brașov, Cluj-Napoca (România), Istanbul (Turcia), Sofia (Bulgaria), Berlin (Germania), Praga (Republica Cehă). Lungimea totală a liniilor feroviare moldovenești este mai mare de 1.230 de kilometri.

Nu există drumuri private în Republica Moldova - toate sunt publice - și sunt fie naționale, fie locale. Rețeaua de drumuri publice reunește peste 9.400 de kilometri, dintre care drumurile naționale reprezintă aproximativ 3.300 de kilometri.

Șase drumuri reprezintă căi de acces care se leagă de rutele de transport internaționale și fac parte din coridoarele de transport pan-europene 7 și 9, care facilitează accesul la piețele UE și CSI și, respectiv, la țările nordice și sudice. Țara este, de asemenea, traversată de coridorul TRACECA și este legată de coridorul transeuropean TEN-T.

Transportul rutier a capturat cea mai mare parte din transportul de mărfuri din Moldova - mai mult de 63% din total.

Piața telecomunicațiilor și internetului (TIC) este unul dintre cele mai dinamice și liberalizate sectoare din Republica Moldova, cu cea mai mare valoare adăugată. O creșterea puternică a fost inregistrata în servicii precum telefonie mobilă, internet mobil în bandă largă și internet cu linie fixă în bandă largă. Telefonia mobilă și internetul mobil se bazează pe tehnologia 4G, în timp ce operatorii experimentează deja cu 5G.

Cei mai mari jucători de pe piața TIC sunt Moldtelecom - o întreprindere publică, Orange Moldova - care este controlată de gigantul francez Orange ca acționar majoritar al acesteia, Moldcell - fondată de un consorțiu internațional și StarNet - o companie privată locală. În general, există mai mult de 50 de furnizori de servicii de internet și telefonie în Moldova.

  Semnalul mobil acoperă în medie 99% din teritoriu, iar internetul este disponibil pe mai mult de 80% din terenul moldovenesc.
  Viteza medie de descărcare a internetului în Moldova depășește indicatorii din alte țări din regiune (48 Mbps).
  Sectorul TIC prosperă datorită sprijinului guvernului moldovenesc prin diferite stimulente fiscale.

  Sursa: https://invest.gov.md/ro/