A A A

 

      

Ambasador

Dragi prieteni, 

 

Vă salut pe pagina web a Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina.

Republica Moldova și Ucraina au marcat în anul curent 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Cele trei decenii de relații diplomatice sunt marcate de relații de parteneriat și sprijin reciproc, de contacte interumane intense, care constituie baza unei colaborări de succes.

Obiectivul nostru comun pe parcursul acestor ani rămâne neschimbat – promovarea dialogului politic, activizarea schimburilor comercial-economice, consolidarea legăturilor cultural-umanitare între Republica Moldova și Ucraina. Avem o agendă bilaterală și sectorială consistentă, determinată de contacte intense la toate nivelurile, care contribuie la aprofundarea dialogului bilateral și la conturarea noilor perspective pentru ansamblul relațiilor dintre țările noastre.

Posibilități noi pentru intensificarea cooperării, atât la nivel bilateral, cât și multilateral, se deschid în contextul politicii de integrare europeană promovate cu perseverență de către ambele țări în cadrul Parteneriatului Estic și în formatul Trio-ului Asociat. Am încrederea că dialogul nostru politic, cooperarea cultural-umanitară, relațiile economice și proiectele investiționale vor cunoaște noi perspective de dezvoltare.

În aceste vremuri de grea cumpănă pentru Ucraina, răvășită de un război teribil și nejustificat, Republica Moldova este alături de poporul ucrainean. Țara noastră a găzduit zeci de mii de refugiați ucraineni, iar Ambasada Republicii Moldova este antrenată în oferirea mai multor loturi de ajutoare umanitare Ucrainei pentru a răspunde nevoilor primare a populației, care se confruntă cu o lipsă de alimente și medicamente în zonele operațiunilor militare. 

În același timp, misiunea noastră întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura evacuarea cetățenilor Republicii Moldova aflați în zonele afectate de flagel, inclusiv acordând asistență în deblocarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei.

Pentru mine și colegii mei este foarte important ca Ambasada noastră să rămână o punte de legătură specială între țările noastre, bazată pe relațiile interstatale strânse, promovând cooperarea la toate nivelurile și pe toate liniile de dezvoltare a dialogului politic și diplomatic.

Dorim poporului ucrainean pace și prosperitate!

 

Valeriu Chiveri

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina

  CV Ambasador Valeriu Chiveri